Flytta tobaken till Systembolaget?

Flytta tobaken till Systembolaget! – Artikel av Patrik Skogsberg – Newsmill.

Patrik Skogsberg som arbetar på föreningen ”Hela Människan” skrev ett inlägg på Newsmill idag angående att man borde förflytta Tobaksförsäljningen till Systembolaget för att låta Systembolaget sköta hanteringen på samma vis som med Alkohol idag.

Min spontana tanke först var positiv och jag tänkte skriva ett stöttande blogginlägg, men efter lite funderingar så ändrade jag min ståndpunkt.

Jag börjar med att redogöra lite för min syn på Systembolaget. Jag ser nyttan och tanken bakom Systembolaget men kan samtidigt se faran i att krångla till inköpen för mycket då det leder till mer av den privatimport som idag (framförallt här i södra Sverige) tagit groteska proportioner. Jag tror att drickandet kan öka p.g.a. de stora lager folk bygger upp när de köper på sig stora mängder alkohol i utlandet jämfört med om de priset systembolaget håller hade sänkt och folk bara köpte det de hade behov av för närmaste tiden.

Om Systembolagets vara eller inte vara är jag kluven även där p.g.a. den enorma mängden privatimport som förekommer, men skriver inget längre i detta blogginlägg om det utan sparar det till ett senare tillfälle.

För att återgå till Skogsbergs förslag avseende tobak på Systembolaget så tror jag även det skulle öka på privatimporten och smugglandet av cigaretter vilket bara gynnar kriminella nätverk.

De som röker idag är dessutom så starkt undanfösta så att faran med passiv rökning minskat något enormt, de enda de egentligen skadar är sig själva och medvetenheten om faran med rökning blir de påminda om varje gång de tar fram sitt cigarettpaket eller sin snusdosa p.g.a. de varningstexter som finns där.

Tobak påverkar inte omdömet så som alkohol gör och kan därför inte kategoriseras på samma vis. Vill man skämta lite så kan man säga att detta förslag kanske skulle göra rökarna och snusarna farligare då risken att stöta på en irriterad människa med nikotinabstinens ökar något enormt…

Det som jag föreslår som åtgärd är dock ett stenhårt krav på legitimationskontroll på köp av tobak, och i de fall när det brutits mot det så skall rätten att få sälja tobaksprodukter återtas med omedelbar verkan och gälla under t.ex. 1 år utan pardon. Det är acceptabelt att sälja i butik, men distribution till minderåriga skall det vara nolltolerans mot. Ett liknande system är nödvändigt om Systembolagets monopol skulle avvecklas med nolltolerans mot försäljning till minderåriga.

Så Patrik Skogsberg, jag förstår din tanke men ser inte att det skulle lösa de problem du påpekar.

Annonser
Det här inlägget postades i Hälsa, Okategoriserade, Rikspolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s